תרגול קריאה – בעיה

תרגול קריאהתרגול קריאה – על מה ולמה

הקריאה היא מיומנות שכל תלמיד נדרש לה בלימודיו בבית הספר. רכישת הקריאה תשיג את מטרתה כאשר התלמיד יקרא בשטף ובקצב קריאה המתאים לנורמות בני גילו, ויוכל להבין את המסר הגלוי והסמוי בטקסט. הבנת הנקרא היא המטרה שאליה צריך לשאוף כל תלמיד.

כולנו יודעים ומבינים שללא קריאה אין אפשרות להסתדר כיום בעולם המודרני. נכון הוא שהטכנולוגיה המתפתחת בצעדי ענק תוכל יום אחד לקורא בפנינו את הטקסטים הנדרשים לנו. אך בכל זאת למרות שאנו נוסעים במכוניות לא ויתרנו על ההליכה ברגל וכך לא נוותר גם על יכולת הקריאה והכתיבה שלנו. כל ויתור כזה יעשה אותנו יותר תלותיים. ובכלל משהו עדיין צריך יהיה לדעת לקרוא ולכתוב כדי לפתח את הטכנולוגיה.

השנה הראשונה בלימוד הקריאה מוקדשת להכרת אבני היסוד של הקריאה – אותיות וצלילים, לחיבורם ליחידות משמעות שהן מילים, משפטים וסיפורים, ולרכישת אוצר מילים מילולי, זיהוי תבניות מילים כתובות וקריאה בשטף.

מדוע חשוב כל כך להגיע לשטף קריאה?

מהירות הקריאה הולכת ומשתפרת משנה לשנה. ככל שהילד מכיר יותר מילים, מבין את משמעותן, מזהה אותן במהירות, מצליח לשלוף אותן מהזיכרון באופן אוטומטי, כך עולה שטף הקריאה. כאשר כל אלה מתקיימים בקריאה, הקורא יכול להפנות קשב לתוכן הטקסט, יכול לקשר אותו לידע קודם ולהבנו גם ברמת התוכן הגלוי וגם ברמת המסר הסמוי.

כיצד משרת אותנו שטף הקריאה בחיי היום יום?

בחיים המודרניים, הקשר שלנו אל העולם נעשה ברובו ע"י תכנים כתובים. כמות הטקסטים הכתובים שאנו נדרשים לקרוא מידי יום רק הולך וגדל. כדי שנוכל להקיף את כל כמות הטקסטים הכתובים נדרשת מאתנו יכולת קריאה וסריקה מהירה של עיתונים, ספרים, מאמרים באינטרנט, כתוביות על שלטי חוצות, קריאה תוכן על תוויות מזון ותרופות, מילוי טפסים ועוד ועוד.

מה קורה בבית הספר?

הלימודים בבית הספר והערכת התלמיד נעשית בעיקרה על ידי הישגיו הלימודיים בכתב. התלמידים נדרשים לקרוא, לסכם ולענות. המבחנים הנערכים בכתב דורשים קריאה מהירה של טקסטים ספרותיים ועיוניים, וככול שעולים בכיתות גם הדרישות עולות.

כדי לעמוד בצפיות של מערכת החינוך צריכים התלמידים שיהיה להם שטף קריאה התואם את דרישות הגיל ודרישות מערכת החינוך. במידה והקריאה תהיה איטית מן הנדרש הילד לא יוכל לסיים את מטלות הקריאה והכתיבה בזמן והוא יסווג כאילו הידע שלו לוקה בחסר.

מהי תגובת הסביבה?

כשקורא אינו מצליח לקרוא בשטף ואינו מבין את הנקרא, הקריאה מעייפת אותו, הוא לא נהנה מהעיסוק בה, הוא מרגיש מתוסכל ואינו מוצא בה טעם. כתוצאה מכך הוא נמנע ככל יכולתו מקריאה ונמצא בפיגור אחרי בני כיתתו במטלות הקריאה. המורים מתקשים להעריך את הישגיו והציונים שהוא שמשיג במבחנים לרוב נמוכים.

התגובות לא מאחרות לבוא: הסובבים אותו, מורים, הורים ובני משפחה אחרים מכנים אותו "עצלן", אומרים עליו שהוא "לא מממש את יכולותיו", דורשים ממנו לקרוא הרבה ספרים, ועוד, ועוד, ועוד, כיד הדמיון הטובה.

והילד – מהן תחושותיו?

הילד הקטן מתקשה לעמוד מול המתקפות המתמשכות. הוא מנסה, מתאמץ, משתדל, מתקדם בצעדים קטנים אבל האחרים מתקדמים בצעדי ענק והפער בינו לבינם רק הולך וגדל. הערך העצמי של הילד חסר האונים הולך ויורד והישגיו הלימודיים והחברתיים יורדים אף הם.

מתיאור המצב אפשר להבין שהילד העומד חסר אונים מול המערכת לא יכול להיחלץ מן המצב בכוחות עצמו ללא עזרה מתאימה. עזרה מתאימה היא בחירת כלים (משחקים וטקסטים) שיעזרו לילד לשפר את קריאתו.

מגוון הכלים לתרגול קריאה הינו רב והמבחר גדול מאד. אך לא כל הכלים יעילים וטובים וכמה מהם לא רק שלא משיגים תוצאות, אלא גורמים לילדים תסכול וגורמים להם להמנע מתרגול קריאה.

כיצד תדעו איזה כלים יעזור לילדכם ואילו כלים הם בעלי יעילות נמוכה?

לחצו כאן על מנת לדעת מה עושה כלי לתרגול קריאה לכלי טוב וכיצד תדעו להמנע מרכישת כלים אשר ישיגו את התוצאה ההפוכה.

על כן בבואכם לבחור כלים לעזרה כדאי לנהוג במשנה זהירות, שהרי הפעם תרצו שילדכם יחווה הצלחה. אתר קלי קלולי מתמחה בפיתוח כלים חווייתיים המותאמים להתקדמות בקצב אישי של כל לומד.

לפתרון תרגול קריאה – לחץ כאן