4 סיבות לקושי של שטף קריאה
כל ילד, בהגיעו לתחילת לימוד הקריאה, נושא עמו מטען שפתי, ידע עולם ויכולת אישית אשר ילוו אותו במהלך הלמידה ועשויים לקבוע את איכות הקריאה שלו ואת רמת הבנת הנקרא.
אם קיימת חולשה באחד מתחומים האלו, עשוי להתגלות אצל הילד קושי בקריאה, שאחד מסימניו הוא שטף הקריאה.
ארבע סיבות אפשריות לקושי בשטף הקריאה:
שליטה בשפה
בשלב זה, לילד צריכה להיות יכולת דיבור תקינה המאפשרת לו לבטא נכון את כל הצלילים, ויכולת לבטא רעיונות בצורה ברורה. כאשר לילד חסרה שליטה בשפה, במידה זו או אחרת, הוא מתקשה להבין את המסר הכתוב, ונוצרת בעיה בשטף הקריאה.
שליטה באבני היסוד
הילד צריך לזהות באופן אוטומטי את האותיות, לדעת לשייך לכל אות את הצליל שלה, ולהכיר את התנועות. אם הוא מתקשה בזיהוי חלק מאבני היסוד או בשליפה מהזיכרון, הוא יגלה קושי בפיענוח, שיגרום לעצירה בשטף הקריאה.
הכרת מבנה השפה
אוצר מילים רחב בשפה הדבורה יסייע לילד ביצירת שטף קריאה בעת קריאת הטקסט. בנוסף, עליו ליצור מאגר של מילים כתובות שאותן הוא יודע לזהות כתבניות שלמות. כמו כן, עליו להכיר זמנים (עבר, הווה, עתיד, ציווי), את השורש של מילים (ל-מ-ד וכו’), וגופים (אני, אתה, אנחנו, הם וכו’). אם לילד יש אוצר מילים מצומצם או שהוא מתקשה באחד המרכיבים הנ”ל, זוהי סיבה אפשרית לפגיעה בשטף הקריאה.
סיבות נוירולוגיות לבעיה של שטף קריאה
על מנת ליצור שטף קריאה, לילד צריכה להיות יכולת זיהוי ושליפה מהזיכרון של אותיות, סימני ניקוד ותבניות מילים.
כמו כן, עליו להיות מסוגל לשמור בזיכרון את המילים שהוא כבר קרא במשפט כדי שבסופו הוא יוכל להבין את המסר. יכולת זו מאפשרת לו לקשר את הנקרא לעולם התוכן שלו. אם הקישור לנקרא נעשה באופן מיטבי, הוא יכול לקשר בין צליל לצורת האות, בין מילה למילה ובין פסקה לפסקה שיעזרו לו ביצירת השטף.
קושי בזיהוי, בשליפה, בחיבור, ובקשב וריכוז באחד השלבים הללו הוא גורם מפריע ביצירת שטף בקריאה.
אם מתעורר קושי בשטף קריאה, ייתכן שניתן לקדם את הילד בעזרת הוראה מותאמת אישית, או שישנו צורך באבחון על ידי גורמים מקצועיים כדי להתאים את הפתרון המיטבי עבורו.
לחצו כאן כדי לקרא על דרכים יעילות שיקדמו את ילדכם ויעזרו לו לשפר את שטף הקריאה.