לימוד קריאה לליקויי למידה
לימוד קריאה לילדים ליקויי למידה דורש מיומנות ורגישות רבה.
על אף שלימוד הקריאה באופן כללי אינו מלאכה קלה, עדיין רוב הילדים מצליחים ללמוד לקרוא בכל שיטת קריאה תוך מספר קצר של חודשים.
אך ישנה קבוצת ילדים, לקויי למידה, שמהווים כ- 20% מכלל הלומדים, שיתקשו ברכישת הקריאה במידות קושי שונות, וכדי שילמדו לקרוא צריך ללמד כל אחד מהם בשיטה שתהיה מותאמת לקשייו הספציפיים.
ילדים לקויי למידה הם ילדים בעלי פוטנציאל שכלי תקין ולעיתים אף מעולה, אולם הם מגלים קושי בתפקוד השפתי ביחס לילדים שאינם לקויי למידה.
הקשיים יכולים לבוא לידי ביטוי בחלק מתחומי השפה או בכולם:
- קושי ביכולת ההבעה בשפה המדוברת – ארגון התכנים, שליפה מהזיכרון
- קושי בקריאה – קושי בפיענוח מילים כלומר קושי בהרכבת מילים מצלילים, התאמה בין צליל לאות, שטף קריאה, הבנת הנקרא
- קושי בזיהוי מילים שלמות – זיכרון למילים שלמות
- קושי בחשיבה מופשטת
- קושי בלימוד שפה שניה
- קושי בארגון ההבעה בכתב – מתקשים לארגן את הידע ולהעבירו לכתב בצורה מאורגנת ומובנת.
כאשר מתכננים ללמד קריאה ילד לקוי למידה צריך לדעת מהם הקשיים השפתיים העומדים בפניו ולפיהם יש להתאים לו שיטת קריאה.
לימוד קריאה לילד לקוי למידה עשוי לארוך זמן רב. לעיתים התהליך מתקדם לאט וגם הילד וגם המורה זקוקים לסבלנות רבה. כדי שהילד לא “יישבר” בדרך צריך לאפשר לו ללמוד משיטה שהתכנים שבה מכבדים את גילו ואת הפוטנציאל השכלי שלו. מצד אחד הטקסט צריך להיות כתוב בגודל אותיות סביר ובמרווחים נעימים לעיין. הוא צריך להיות קצר, כתוב בשפה קלה, והתוכן צריך לאפשר חשיבה מעמיקה.
ברוב השיטות החלק הראשון, זה שעוסק בהקניית קמץ פתח, תופס זמן ממושך מלימוד הקריאה, אך עד מהרה התכנים מתקצרים וקצב הלמידה הנדרש נעשה מהיר יותר. במקרים אלה, הילד לקוי הלמידה אינו יכול להגביר קצב והוא נותר מאחור. אז מתחילים ללמד את הילד, שכבר עלה בינתיים לכיתה ב’, מן ההתחלה. בוחרים עבורו שיטת לימוד חדשה, שעל פי רוב יש בה תכנים ילדותיים המתאימים לכיתה א’.
הילד, שהתחיל את לימוד הקריאה עם רצון ותקווה שילמד גם הוא לקרוא, צובר כישלונות ולימוד הקריאה הופך להיות חוויה מתסכלת ומאכזבת. הילד מאבד אמונה ביכולתו ללמוד לקרוא ומגלה דחייה מן הטקסט הכתוב.
באחת הפעמים הגיעה לבית הספר תלמידה חדשה, בכיתה ה’ שלא ידעה כלל לקרוא. בפגישה הראשונה שלי איתה היא אמרה לי: אל תנסי ללמד אותי לקרוא. אף חד לא מצליח וגם את לא תצליחי. ואני דווקא כן הצלחתי (!) בתהליך תומך וממושך.
ולמעשה כאן המסר: בעזרת שיטה נכונה, גישה תומכת והרבה הרבה סבלנות אפשר לעזור לילד לחצות את הנהר.
שיטת קלי קלולי עושה את לימוד הקריאה לליקויי למידה חווייתית נעימה.
השיטה נכתבה במיוחד עבור ילדים ליקויי למידה. לימוד קריאה לילד לקוי למידה בשיטת קלי קלולי היא חוויה לילד ולמורה. קצב ההתקדמות האחיד לאורך כל הדרך, הטקסטים הקלילים, הסיפורים הבלתי שגרתיים, הציורים הרבים התומכים בזיכרון וההומור, כולם יחד מעניקים לילד חוויה של הצלחה. הילד אף פעם אינו נעצר. הוא תמיד מרגיש שהוא מתקדם.
שיטת קלי קלולי מאמינה באמרה: “אם הולכים לאט מגיעים מהר”.