זכירת צורת האות – פתרון

זכירת צורת האות – 4 כללי זהב כדי להתגבר על הקושי.

לימוד צורת האותיות הוא השלב הראשון בתהליך לימוד הקריאה.

בשלב זה נדרשים הילדים לזהות את צורת האותיות ולשיים אותן. מרבית הילדים מצליחים ללמוד בקלות זו או אחרת להבחין בין האותיות, אך ישנם ילדים שעבורם זכירת צורת האות מהווה קושי. כי לעיתים הדמיון ביניהן גדול רק קו אחד קטן עושה את כל ההבדל בין אות לאות כמו למשל האותיות ב' כ'.

במאמר שלפניכם מובאים 4 כללי זהב אשר יכולים לסייע לילדים להתגבר על הקושי בזכירת צורת האות.

כלל ראשון: למידה תוך שימוש בקשרים אסוציאטיביים

שימוש באסוציאציות עשוי להיות כלי יעיל לצורך לימוד האותיות. כאשר מצמידים את האות בעלת הצורה המופשטת לציור עם שם המתחיל באותה אות, למשל א' – אריה, ייווצר בזיכרון קשר בין צורת האות לתמונת האריה. כאשר הילד יעלה בזיכרונו את תמונת האריה קיים סיכוי רב יותר שהוא יזכור גם את צורת האות א'. ככל שהתמונה תהיה חריגה יותר, ככל שתהיה משעשעת יותר, ככל שתהיה מוזרה יותר, כך יגדלו הסיכויים שהאות תיקלט ותישמר טוב יותר בזיכרון.

ולחילופין, כאשר הילד ישמע את שם האות א', תעלה בזיכרונו תמונת האריה ושוב ייזכר בצורת האות.

כזה הוא סיפורו של ביאליק, המשורר הלאומי, על הקושי שלו לזכור את האותיות. ביאליק, הילד, השתמש בדמיונו הפורה והשווה את האות א' לאסל ושני דליים.

כלל שני: שיתוף יותר מחוש אחד חושים בלמידה

כל אחד הגיע לעולם עם חמישה חושים: שמיעה, ראיה, מישוש, טעם וריח, אלא אם כן נפגם אחד או יותר מהם מכל סיבה שהיא. החושים הם שקולטים מהסביבה את הגירויים, ואילה מתקשרים עם תאי העצב, עוברים עיבוד במוח ונחרתים בזיכרון.

אולם בני האדם נבדלים זה מזה בתגובת חושיהם למידע הזורם סביבם, בכמות המידע שנקלט על ידי מערכת העצבים ובאופן שבו המידע נחרת ומאוחסן בזיכרון.

לרוב בני האדם יש חוש אחד חזק יותר מן החושים האחרים. שיתוף שני חושים או יותר באיבוד המידע יעצימו את איכות הזיכרון של המידע שנקלט.

המורה/הורה אינו יכול לדעת מהו החוש הדומיננטי של הילד ועל איזה חוש צריכה להישען הלמידה, לכן שיתוף כל החושים בלמידה יהיה אפקטיבי יותר מאשר הסתמכות על חוש אחד בלבד לצורך חיזוק זכירת צורת האות.

כלל שלישי: שימוש במשחקים ללמידה

משחק הוא תמיד חוויה ולכן כדאי ואף רצוי לשלבו בתהליך הלמידה. שילוב המשחק בלמידה יכול להתאים לכל תוכן ובמיוחד כאשר מלמדים תכנים מופשטים כמו צורת האותיות.

המשחק מתנהל באווירה חופשית, ללא מתן ציונים ובקורת, ובמהלכו הילד מקבל הזדמנויות רבות כדי לחוות חווית הצלחה. חווית ההצלחה מחזקת את הרצון ללמידה. הילד חווה הצלחה, הוא חש מסוגלות וזו מדרבנת אותו לרצות ללמוד עוד.

כלל רביעי : למידה תוך כדי תנועה

תנועה החוזרת על עצמה שוב ושוב נחרתת בזיכרון והופכת לתנועה אוטומטית שבאה לשרת את זכירת צורת האות.

כאשר הילד רואה אות, כותב אותה, הוגה את הצליל, הוא נעזר בשלושה חושים: שמיעה, ראיה ותנועה. הוא קולט את מראה האות בעיניו, קולט את צליל האות באוזניו, מייצר תנועה בעזרת הפה בעת הגיית צליל האות ותנועה ביד בעת הכתיבה. ככל שהתנועה תהיה גדולה יותר ומוגזמת יותר כך תחרת טוב יותר בזיכרון.

לסיכום, כל הפעולות המוזכרות לשיפור וחיזוק זכירת צורת האות הן בגדר המלצות. כל אחד יכול להוסיף פעילויות כרצונו, אך הקפדה על ארבעת כללי זהב אלה עשויה להביא לתוצאות מיטביות של לימוד האותיות.

כל מוצרי אתר קלי קלולי מאפשרים לילדיכם ללמוד את האותיות בעברית בעזרת שימוש בארבעת כללי הזהב.

היכנסו לחנות הפתרונות שבאתר ובחרו את המוצרים ללימוד האותיות המתאימים לילדכם.