הכנה ללימוד קריאה – בעיה

הכנה לקריאההכנה לקריאה – לשם מה צריך?

בהתייחסות למושג ‘הכנה לקריאה’ קיימות שתי תפיסות עיקריות, האחת, מתייחסת לצורך להכין את הילד לקראת לימוד הקריאה (עדיין לא מלמדים לקרוא), והשנייה, מתייחסת לצורך ללמד את הילד לקרוא כך שיגיע לכיתה א לפחות עם קריאה חלקית.

מדוע חשוב לעשות הכנה

לכל פעולה אשר אנו עומדים לעשות קודמת פעולת הכנה. לדוגמה: אישה לקראת הלידה לוקחת קורס הכנה ללידה, או לפני הכנת עוגה חייבים לאסוף את הצרכים ולהכין את כלי העבודה.

הכנה מקדימה נעשית בכדי להבטיח שבעת ביצוע הפעולה יתקיים התהליך באופן יעיל וללא תקלות. מהלך ההכנה לפעולה, מאפשר איתור מוקדי קושי ותקלות שונות שעלולות להשפיע על התוצאה.

הכנה לקריאה מהי?

כמו בכל הכנה כך גם בהכנה ללימוד הקריאה, ישנה חשיבות גדולה להכנת הילד לקראת לימוד קריאה על מנת לנסות ולהבטיח שתהליך הלימוד יעשה בצורה מיטבית.

לימוד הקריאה משלב מספר יכולות קונטיביות וכל אחת מהן חשובה לתהליך השלם, מטרת ההכנה ללימוד הקריאה היא בחינה ואיתור של אותן יכולות.

במהלך ההכנה ללימוד הקריאה הילד מקבל תרגילים בצורת משחקים ודפי עבודה אשר מטרתם לבחון את תפקודן של אותן יכולות קונטיביות.

הכנה מוקדמת מדי

את תהליך ההכנה לקריאה רצוי להתחיל רק בשלב בו הילד כבר בשל ללמידה ומראה יכולות ריכוז ומגלה עניין פנימי בלמידה שהיא מעבר למשחקים כמו מכוניות ובובות.

במידה וההכנה נעשית בשלב בו הילד עדיין אינו בשל יכול להיגרם נזק. לילד מודבקת תווית של ילד לקוי, הוא ‘זוכה’ להתייחסות בהתאם והערך העצמי שלו יורד בעיני עצמו ופעמים רבות גם בעיני בני משפחתו.

הכנה לא נכונה לקריאה

אם מתייחסים לתהליך ההכנה לקריאה לפי התפיסה השנייה, לימוד קריאה, משמע שמלמדים את הילד להכיר את האותיות, להתאים צליל לאות ולחבר צלילים למילה.

כאשר הילד עדיין אינו בשל לתהליך הקריאה שבו נדרש ממנו התאמת צליל לאות, חיבור של צליל ניקוד לצליל אות, וחיבור צלילים למילה, אז הוא חווה תסכול כיוון שאינו עומד בציפיות של הוריו ושל המערכת החינוכית. כתוצאה מחוסר ההצלחה חווית הקריאה אשר הייתה צריכה להיות חוויה מהנה, הופכת לחוויה מתסכלת אשר הילד מנסה להתחמק ממנה ועשויה להיזכר לאורך זמן.

לסיכום, כל דבר חשוב שיעשה בזמן המתאים. תהליך ההכנה ולימוד הקריאה הינו תהליך עדין, בתחילתו קשה לזהות אם הילד בשל, לא בשל, לקוי וכד’ ולכן כל פעולה שעושים וכל דרישה מהילד לביצוע חייבת להיעשות במשנה זהירות והתגובות מולו צריכות גם הן להיות בהתאם.

בכל מקרה, כאשר רואים שמתעורר קושי כזה או אחר, כדאי לפנות לגורמים מקצועיים.

ישנן שיטות להכנה לקריאה לפי מודל ההתאמה האישית. בשיטות אלו הילד מקבל חווית למידה מהנה התורמת לשיפור הזיכרון ובה כל ילד יכול למצוא את קצב הלמידה הנכון עבורו.

לחצו כאן כדי ללמוד מה הן הדרכים הטובות ביותר להכין את ילדכם ללימוד קריאה.